Matkustin 41-vuotiaana ensimmäiselle etelänlomalle Kanarian saarille. Olin keraamikkona jo pitkään tuskaillut uuden materian tuottamisen järjettömyyttä. Odotin innolla valtameren aaltoja ja haaveilin kerääväni matkamuistoksi pari simpukan kuorta. Teneriffan musta hiekka oli elämys, mutta simpukoiden sijaan vesirajassa oli upea kokoelma värikkäitä muovin palasia. Asenteeni omaan työskentelyyni ja olemassaolevaan materiaan muuttui.
Jäte on aarre
Teneriffan reissun jälkeen aloin nähdä kaupungeissa ja luonnossa jatkuvasti kulutusjätettä. Ihmisten jälkeensä jättämiä keramiikan sirpaleita, muovin kappaleita sekä metallia on maaperässä lähes rajattomasti. Kun samaan aikaan opiskelin kintsugia, jätteen käyttö yhdistyi suoraan japanilaiseen ajatusmaailmaan; vanha materia on arvokasta. Meillä jo on kaikki materia mitä me tarvitaan.
Valmistamani teokset ovat hitaita matkamuistoja, joihin kiteytyy eletty hetki ja paikka. Katson lähelle, valitsen harkiten ja uppoudun kintsugin prosessiin. Löytämisen ja korjaamisen hetkistä nousee henkilökohtainen toivo: olemassaolon aika on arvokkain resurssimme. Pitkäkestoinen harjoitus on itselleni kintsugi-työskentelyn ydintä.
Kintsugioppia Japanista
Olen pohjakoulutukseltani keraamikko ja matkailun kulttuurintutkimuksen maisteri. Korjaan korkealaatuista suomalaista keramiikkataidetta ja opetan kintsugia sekä keramiikkaa Kalliolan kansalaisopistossa Helsingissä.
Kesällä 2022 opiskelin kintsugia ja muuta lakkataidetta eri puolilla Japania ja tutustuin alan mestareihin. Tärkeimmät opettajani ovat lakkataiteilija, professori Sakurako Matsushima sekä hänen oppilaansa lakkataiteilijat Mitsumi Irahara ja Mashiyama Akie.
Kunnioitan urushia pyhänä materiaalina. Sen työstäminen energisoi ja rauhoittaa yhtä aikaa. Arvostan lakkataiteen mestareita sekä käsityöläisiä jotka valmistavat tekniikassa tarvittavat materiaalit ja työvälineet.
Tule mukaan!
Kintsugointi eli keramiikan korjaus etenee työ kerrallaan, täällä tarkempaa tietoa ja kuvia kintsugista. Olen etuoikeutetussa asemassa, kun saan jakaa tätäkin innostustani kurssien muodossa Kalliolan kansalaisopistolla.
Kuten yllä olevasta tekstistä voi päätellä, keramiikka ja etenkin sen korjaus on merkittävä osa minua ja olen hyvin kiinnostunut kaikenlaisista näihin liittyvistä projekteista. Soittele tai laita viestiä jos haluat tietää lisää tai sinulla on idea yhteistyöstä.
Korjaavin terveisin,
Katja Seppinen
p. 050 461 6624 / etunimi.sukunimi + gmail.com